Anasoft litera 2015

21.03.2015 21:54

 

ANASOFT LITERA 2015

 

Finalisti 

 
 

Peter Balko: Vtedy v Lošonci. Via Lošonc (Koloman Kertész Bagala)

Juraj Briškár: Sprievodca nezrozumiteľnosťou (Modrý Peter)

Peter Juščák: ... a nezabudni na labute! (Kalligram)

Ivan Kolenič: Až do nirvány (Agentúra Signum)

Márius Kopcsay: Jednouholník (Koloman Kertész Bagala)

Richard Pupala: Návštevy (Marenčin PT)

Veronika Šikulová: Medzerový plod (Vydavateľstvo Slovart)

Erik Šimšík: Hegemónia (Vydavateľstvo Drewo a srd / Vlna)

Alta Vášová: Menoslov (Vydavateľ F. R. & G.)

Pavel Vilikovský: Letmý sneh (Vydavateľstvo Slovart)


 

OLIVER REHÁK

18. marec 2015 15:47

DENNÍK N

Je to jubilejný desiaty ročník a tých, čo majú cenu získať cenu Anasoft litera je tiež desať. A keď už sme pri číslach, zo zoznamu finalistov vyplýva, že druhým držiteľom prestížneho ocenenia môže byť Alta Vášová s knihou Menoslov a trojnásobným laureátom sa môže stať Pavel Vilikovský za novelu Letmý sneh.

Zo známych mien sú medzi najlepšími ešte Veronika Šikulová (Medzerový plod), Márius Kopcsay (Jednouholník), Peter Juščák (… a nezabudni na labute!), Ivan Kolenič (Až do nirvány), Richard Pupala (Návštevy), desiatku dopĺňajú Juraj Briškár (Sprievodca nezrozumiteľnosťou), Peter Balko (Vtedy v  Lošonci. Via Lošonc) a Erik Šimšík (Hegemónia).

Porota tento rok vyberala zo 188 kníh. Kým vlani sa zoznam finalistov rodil veľmi dlho a nakoniec sa do neho prekvapivo nezmestilo niekoľko silných kníh, teraz to išlo jednoduchšie: “Zhodli sme sa, že sme vybrali to najlepšie aj na tom, že ide o pestrý výber. Je to vzorka stavu súčasnej slovenskej literatúry,” hovorí básnik a prekladateľ Valerij Kupka.

Pri čítaní ho najviac prekvapila pochmúrnosť textov a slabá štylistická úroveň: “Samé témy smrti a psychických chorôb, chýbalo mi viac satiry a humoru. Ďalšia vec je, že literatúra by nemala vznikať na objednávku, ani na termín. Často bolo vidieť, že niektoré knihy sa začali dobre, ale ich úroveň postupne upadala. Keby si trochu poležali, pomohlo by im to. Ale zase je dobre, že knihy vychádzajú, lebo majú zjavne svojich čitateľov”.

Jeho kolegami boli literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková, literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch a filozof Marek Debnár. Podľa poroty je zreteľné pokračovanie trendov z posledných rokoch v zameraní autorov na “egodokumenty, kultivovanie rodinnej, prípadne historickej pamäti či pamäti miesta“.

Desať najlepších kníh bližšie predstaví festival Anasoft litera, ktorý sa bude konať 20. – 25. apríla v Bratislave. Okrem autorských čítaní a besied už tradične ponúkne aj koncerty. Víťaznú knihu, ktorá získa prémiu 10-tisíc eur porota vyberie v septembri.

 

Zoznam doterajších víťazov ceny Anasoft litera

 

2014 – Pavel Vilikovský: Prvá a posledná láska

 

2013 – Staviarsky: Kale topánky

 

2012 – Balla: V mene otca

 

2011 – Monika Kompaníková: Piata loď

 

2010 – Stanislav Rakús: Telegram

 

2009 – Alta Vášová: Ostrovy nepamäti

 

2008 – Milan Zelinka: Teta Anula

 

2007 – Marek Vadas: Liečiteľ

 

2006 – Pavel Vilikovský: Čarovný papagáj a iné gýče