Kolégium pamäti národa odsudzuje vraždu novinára

05.03.2018 14:43

Kolégium pamäti národa odsudzuje vraždu novinára Kuciaka: Vyzýva štát aj políciu

Na snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka v budove redakcie portálu Aktuality.sk v Bratislave.
Na snímke portrét zavraždeného investigatívneho novinára Jána Kuciaka v budove redakcie portálu Aktuality.sk v Bratislave.
27.02.2018 17:45

BRATISLAVA - Členovia Kolégia pamäti národa jednoznačne odsudzujú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Informovala o tom Soňa Jánošová z občianskeho združenia Post Bellum Sk.

Kolégium pamäti národa vyzýva štát, políciu, orgány činné v trestnom konaní aj súdy, aby skutok čo najrýchlejšie vyšetrili a páchateľov odsúdili, a to bez ohľadu na to, ako vysoko sú postavení tí, čo stoja za touto odpudzujúcou vraždou.

 

Ďalej Kolégium vyzýva čelných politikov štátu, aby nedehonestovali prácu novinárov a nepoužívali voči nim osobné útoky a obvinenia. Zároveň žiadajú, aby boli vytvorené podmienky pre bezpečnú prácu novinárov. "Vražda nezávislého investigatívneho novinára a jeho priateľky posúva Slovenskú republiku späť do čias mečiarovskej éry a mentálne do blízkosti autoritatívnych režimov, do čias, keď sa verbálne násilie mení na fyzický vražedný čin. Vraždou novinára sa zločin obracia proti jednému z najdôležitejších pilierov právneho štátu: slobode slova a právu občanov kontrolovať mocných a tých, ktorí prekračujú zákon," uvádza Kolégium vo svojom vyhlásení.

Vyhlásenie Kolégia pamäti národa podpísali perzekvovaní pamätníci nedemokratických režimov Rudolf Dobiáš, Anton Tomík, Lýdia Piovarcsyová a Eva Mosnáková, ako aj osobnosti verejného a kultúrneho života Milan Lasica, Emília Vášáryová, Roman Polák, Lucia Štasselová, Robert Kirchhoff, Peter Zajac či František Mikloško. Vyhlásenie podporili aj členovia českého Post Bellum.