Nomináciu Laššákovej umelci ostro kritizujú.

05.04.2018 15:17

Nomináciu Laššákovej umelci ostro kritizujú. V rezorte chcú kompetentnú osobu

28.03.2018, 12:02 | Martin Poláš | © 2018 News and Media Holding

Takmer 1 900 osobností z kultúrnej sféry podpísalo za tri dni výzvu na odstúpenie ministerky kultúry Ľubice Laššákovej. Tá reagovala ponukou na stretnutie. Umelci si nemyslia, že by niečo vyriešilo – nesúhlasia so samotnou nomináciou a žiadajú, aby ministerka odstúpila, pretože ju považujú za nekompetentnú. Na margo výberu Ľ. Laššákovej sa vyjadrili viacerí z nich.

Výzvu na zodpovedné obsadenie postu ministra kultúry dôveryhodným človekom a žiadosť na odstúpenie novej šéfky rezortu Ľ. Laššákovej (Smer-SD) podpísalo cez víkend pôvodne 322 osobností. Do stredajšieho dopoludnia sa k nim pridalo na internetovej stránke Kulturnyreparat.sk viac ako 1 500 ďalších.

 

„Prekáža nám, akým spôsobom bolo miesto ministerky kultúry obsadené. Je jedným z ukážok toho, že si vláda vyberá buď účelovo, alebo neznámych a nekompetentných ľudí a na ambíciu konať slušne a zodpovedne úplne rezignovala,“ povedala producentka Ľubica Orechovská, ktorá patrí k ľuďom, čo výzvu iniciovali.

Autori výzvy svoje požiadavky doručili aj predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu a tiež ministerke Ľ. Laššákovej. Premiér nereagoval a nová šéfka rezortu odkázala cez tlačové oddelenie, že výzvu eviduje a je pripravená sa stretnúť s umelcami po Veľkej noci.

Ľudia z kultúry ale neočakávajú, že by takýto dialóg niečo zmenil. „Nevieme, o čom si predstavuje, že by to stretnutie malo byť, zatiaľ sa neformulovali žiadne témy. Predmetom našej výzvy je, aby si pani ministerka ešte raz premyslela, či na taký dôležitý post patrí. Podľa nás nie a mala by odstúpiť,“ tvrdí Ľ. Orechovská.

Hovoria o nezodpovednom výbere

Nominácia Ľ. Laššákovej umelcov prekvapila a ku kritike výberu sa pridali stovky z nich. Viacerí z nich sa vyjadrujú v podobnom duchu, kritizujú najmä nekompetentnosť Ľ. Laššákovej. „Pri takto nízko postavených kritériách sa nedá hovoriť o zodpovednom výbere,“ hovorí producentka Adriana Kronerová.

 

Ľubica LaššákováZdroj: SITA

 
 

Producentka Wanda Adamík Hrycová označuje novú ministerku za kariérnu komunálnu političku. „V kultúrnej obci o nej nikto nič nevie, nepoznajú ju divadelníci, filmári, spisovatelia, výtvarníci, hudobníci. Jej menovanie je dôkazom toho, že pre najvyšších predstaviteľov tohto štátu je predpoklad odbornej spôsobilosti na zastávanie funkcie úplne nepodstatnou zbytočnosťou. Rozhoduje tu len stranícka príslušnosť.“

Na to, že o Ľ. Laššákovej doteraz v umeleckých kruhoch počul málokto, poukazuje aj Ľ. Orechovská. „Pravdepodobne preto, že sa o vytvárania kultúrnej politiky nikdy nezaujímala a verejne ho neprezentovala. To, čo o nej známe je, ju nijako nekvalifikuje pre odborné vedenie ministerstva,“ pridáva sa producentka.

Ľ. Laššáková prišla na ministerstvo kultúry z postu krajskej predsedníčky Smeru v Banskej Bystrici. Je absolventkou bratislavskej katedry žurnalistiky, ako novinárka má zhruba 20-ročnú prax. Pôsobila ako redaktorka a moderátorka Slovenského rozhlasu a kultúrnej sfére sa venovala od roku 2012 v Banskej Bystrici.

Prekážajú aj výroky o treťom sektore

Osobnosti poukazujú aj na Laššákovej vyjadrenia po nástupe do funkcie. Obhajovala myšlienku, že za dianím na Slovensku v ostatných týždňoch môže byť vplyv Georgea Sorosa.

Pre Denník N povedala, že „hry od spomínaného pána idú, aj keď sa často hovorí, že čo už môže taký osemdesiatpäťročný pán, niekde za oceánom, riadiť na Slovensku. Nielen na Slovensku. Tretí sektor je príliš bohatý vzhľadom na zdroje, ktoré uvádzajú. Musí byť nejaký iný zdroj, musí ich niekto financovať a myslím si, že sú to takéto zaoceánske peniaze“. Neskôr sa za výrok ospravedlnila.

Podiel zahraničných zdrojov na celkovom financovaní tretieho sektora na Slovensku predstavuje v súčasnosti asi šesť percent. Väčšinu z toho tvoria zdroje Európskych spoločenstiev, takzvané Nórske fondy, a zdroje Európskeho združenia voľného obchodu. Dáta prezentovali predstavitelia neziskového sektora v spoločnom vyhlásení, vychádzali z oficiálnych štatistík ministerstva financií a štatistického úradu.