Prezentácia knihy bádateľky Madeline Vadkerty

08.07.2020 15:03

Prezentácia knihy bádateľky Madeline Vadkerty

Slovutný pán prezident

8.7.2020 v Bratislave 

 

 

 Madeline Vadkerty, druhá zľava na prezentácii knihy v Novej Cvernovke. Ďalší, sprava Andrej Bán, Peter Juščák, Ivan Kamenec, posledná Soňa Gyarfášová.
 
 
Nebýva zvykom stretnúť človeka, ktorý hovorí šestnástimi jazykmi. Prvá vec, ktorá mi vtedy napadne je, že niekto vlastní šestnásť rôznych kľúčov od šestnástich komnát.
Moje prvé stretnutie s Madelin Vadkerty ma utvrdilo v presvedčení, že cudzí pohľad na nás je hlbší ako náš a má jasnejší zrak. Na stretnutí mi ukázala pár listov, ktoré získala z národného archívu. Hneď prvý z nich sa dotkol môjho detstva, pretože jeho príbeh sa odohrával na dvore, kde som vyrastal. Zrazu mi jej kľúč odomkol minulosť onoho dvora a odomykal ďalej. Kľúč v Madeliných rukách je však univerzálnejší, než je len jazyková zručnosť. Je to ľudský kľúč ženy a bádateľky, ktorým zasvietila do tmy našej minulosti.
Madelin nehľadala svetodejinné pochody a poryvy, o tých sa popísalo dosť. Ona hľadala pravdu malého, obyčajného človeka, o ktorom sa zakaždým píše málo. Alebo aj vôbec. Zrazu nám odomyká komnatu plnú strachu, obáv, zúfalstva bezmocných, ktorí sa ocitli tvárou v tvár molochu nenávistnej ideológie a absolútnej moci. Títo muži, ženy i deti sadajú za stôl a píšu listy svojmu prezidentovi, kňazovi Jozefovi Tisovi. Dnes, po rokoch, čítame tie listy a v nemom úžase nám behá mráz po chrbte.
Čítame ďalej. Aj iní muži i ženy sadajú za stôl, aj oni píšu svojmu prezidentovi. Píšu o tom, že za svoju lojálnosť voči ideológii a štátu dostali málo. Píšu menovite a adresne, dožadujú sa aby režim zasiahol, aby dokonal svoje dielo skazy na pisateľoch prosebných listov. Aj oni sa dovolávajú svojho - priamo u prezidenta.
S listami prezidentovi Tisovi sme obišli Slovensko. Zarazené ticho v auditóriách ma presvedčilo, ako naliehavo sme potrebovali Madelinine kľúče. Prišli v pravý čas. Vďaka nej, Ivanovi Kamencovi, Soni Gyarfášovej, vydavateľstvu Absynt a všetkým, ktorí stáli pri tomto projekte.
Pravda niekedy aj bolí, niekedy z nej máme strach. Keď ju prijmeme s pokorou, potom očisťuje. Kniha Slovutný pán prezident autorky Madelin Vadkerty je návodom na pokoru. Je svedectvom, že utrpenie človeka nie je štatistickou jednotkou, ale dôvodom na dlhé, dlhé premýšľanie.
Peter Juščák