Stanovisko spisovateľov

22.01.2019 14:53

Stanovisko spisovateľov

k súčasnej spoločenskej a politickej situácii 
 

 

Sme presvedčení, že každé ľudské dielo stojace na poznaní, predstavivosti, zodpovednosti a úcte k človeku je prínosom pre celú spoločnosť. Ako spisovatelia, básnici, publicisti, pedagógovia a vedci vo svojich dielach vnímame a reflektujeme svet okolo nás. Snažíme sa tvoriť individuálne, neopakovateľne, ale cieľ máme spoločný, klásť otázky a hľadať odpovede na zložitosti sveta.

Od vraždy  Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej  uplynul takmer rok a nám sa v plnej nahote a takmer denne potvrdzuje hĺbka rozkladu najvyšších politických inštitúcií štátu.  Nezodpovednosť a pokrytectvo na najvyšších miestach ostalo takmer nedotknuté a koniec roka 2018 nám priniesol nové prekvapenia. Korunu im nasadil muž s druhou najdôležitejšou funkciou v štáte – predseda NR SR Andrej Danko. Pravda o jeho rigoróznej práci je ničivá a jej hanba padá nielen na autora ako predkladateľa plagiátu a nielen na školu, ktorá to akceptovala. Padá rovnako na celý školský systém, na legislatívu trpiacu obchodovanie s podobnými prácami, na ministerstvo školstva a jeho predstaviteľov a na všetkých obhajcov neetického získavania akýchkoľvek výhod, vrátane akademických titulov. Verejná hanba, hraničiaca so zdravým úsudkom,  pretrvávajúce zľahčovanie, či obhajoba nečestnosti sa dotýka aj nás ako občanov. Stavia nás pred zásadnú otázku:

Sme spoločnosťou lží a lživých ilúzií, alebo sme spoločnosťou, ktorá si dokáže priznať chyby a vyvodiť z nich poučenie?

My ako tvorcovia sa odmietame mlčky prizerať na rozvrat štátnych inštitúcií. Odmietame postoje predstaviteľov krajiny, ktorí nedokážu adekvátne odpovedať na svoje zlyhania. Odmietame filozofiu, že tam, kde je moc, tam je aj právo na korupciu, lož, pokrytectvo, politickú prostitúciu a vytváranie nezákonných pavučín a sietí. Takáto interpretácia demokratickej moci je pre nás neakceptovateľná a neprijateľná.

Obraciame sa na všetkých, ktorí bez ohľadu na politickú, či konfesionálnu orientáciu sa podieľajú na tvorbe hodnôt, obraciame sa na tých, ktorí hodnoty slušnosti a spravodlivosti vštepujú mladej generácii, pestujú ich a opierajú sa o ne vo svojich najrôznejších povolaniach. Vyzývame ich aby nemlčali. Náš spoločný hlas musí prekričať lži a výhovorky tých, ktorí vlastnú nezodpovednosť a nemorálnosť povýšili na systém.

Predseda NR SR Andrej Danko naďalej odmieta prijať zodpovednosť za svoje zlyhanie. To isté platí aj pre podpredsedu NR SR Martina Glváča. Preto sa pridávame na stranu ich kritikov a vyzývame ich, aby prijali osobné rozhodnutie, zodpovedajúce štandardom európskej demokracie. 

 

Peter Juščák – prozaik, publicista

Erik Markovič – básnik

Daniel Pastirčák – kazateľ, esejista, prozaik

Toňa Revajová - prozaička

Ján Štrasser – básnik, prekladateľ, publicista

Peter Zajac – literárny vedec, publicista

 

Bratislava, 22. januára 2019

 

K výzve je možné pripojiť sa na linke:

www.peticie.com/stanovisko_spisovatelov?u=2558518&uv=13105839&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR16BRBRwLDLkQ_er24ipl3NbZvnJgnZfbIZumlA3egLlg0nrGZDeH1_gsM