Zomrela Agneša Kalinová, bola hlasom Slobodnej Európy

18.09.2014 17:04

 

Vo veku 90 rokov zomrela novinárka a spisovateľka Agneša Kalinová. Pracovala v časopise Kultúrny život, po vynútenej emigrácii do Nemecka v Rádiu Slobodná Európa.

Zdroj, SME

BRATISLAVA. Novinárka a spisovateľka Agneša Kalinová zomrela vo štvrtok v skorých ranných hodinách vo veku 90 rokov. Priatelia ju volali Agi a hoci jej život tvrdo poznačili takmer všetky divoké politické premety druhej polovice 20. storočia, všetko brala s nadhľadom a humorom.

Kalinovci patrili medzi najznámejšie kultúrne osobnosti. Manžel Ladislav Kalina bol spisovateľom, prekladateľom, scenáristom a humoristom, ona začala v roku 1948 písať filmové kritiky do rôznych novín a časopisov (Pravda, Kino, Film a doba, Náš film, Film a divadlo, Filmové a televizní noviny, Nové slovo).

Od roku 1952 bola redaktorkou týždenníka Kultúrny život, ktorý sa v 60. rokoch zasadzoval za liberálnejší prístup v literatúre a umení.

Po jeho zákaze po auguste 1968 sa stala slovenskou redaktorkou pražského dvojtýždenníka Filmové a televizní noviny, ktorý od roku 1970 tiež nemohol vychádzať. Nesmela publikovať, uverejňovať preklady a zamestnať sa v akomkoľvek odbore súvisiacom s kultúrou.

Pracovala ako prekladateľka počítačových manuálov z angličtiny a z nemčiny, v roku 1972 bola tri mesiace vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie z podvratnej činnosti, na jeseň 1978 dostala povolenie vysťahovať sa s rodinou do Mníchova. Aj vtedy sa prejavil typický nadhľad rodiny Kalinovcov - pred odchodom sa odfotila s úsmevmi na balkóne svojho bytu a priateľom vyrobili z fotografie pohľadnicu, na ktorú napísali "Rozhodli sme sa v rámci akcie Za krajšiu Bratislavu presťahovať sa do Nemeckej spolkovej republiky. Do videnia v lepších časoch v sobotu večer o pol šiestej!“".

V Nemecku Agneša Kalinová nastúpila ako komentátorka v českom a slovenskom vysielaní rozhlasovej stanice Slobodná Európa. Vo svojich pravidelných príspevkoch sa venovala predovšetkým dianiu v Československu. V Slobodnej Európe pôsobila až do roku 1995.

Na otázku, prečo sa nepresťahovala nazad na Slovensko, odpovedala: "Prirodzene, napadlo mi to, ale dcéra už vtedy bola vydatá v Anglicku a manžel, ktorý obetavo zorganizoval našu emigráciu, už nežil. Bola som v penzijnom veku, tak som si povedala, že začínať nový život, novú kariéru je neskoro. V Nemecku som pritom ešte mala možnosť pracovať v Slobodnej Európe. Som však šťastná, že môžem zase kedykoľvek prísť do Bratislavy na Slovensko."



Čítajte viac: https://kultura.sme.sk/c/7390588/zomrela-agnesa-kalinova-bola-hlasom-slobodnej-europy.html#ixzz3DgCzSi3g