Bezprecedentný útok na slobodu slova

26.02.2018 12:06

Zavraždili investigatívneho novinára Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenicu

Najpravdepodobnejším motívom vraždy novinára z portálu aktuality.sk mala byť podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara jeho práca.

 

 
Ján Kuciak.
Ján Kuciak.Foto: aktuality.sk
V rodinnom dome našli telo muža a ženy.
Polícia na mieste nešťastia.
Tragédia vo Veľkej Mači.

Podarilo sa nám zistiť, že zavraždený muž je investigatívny novinár Ján Kuciak, ktorý pracoval pre portál aktuality.sk. Venoval sa témam korupcie a finančných podvodov. Často písal napríklad o Mariánovi Kočnerovi. 

"Je to bezprecedentný útok na novinára. Došlo pravdepodobne k dvojnásobnej vražde," vyhlásil na tlačovej konferencii prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Podľa neho najpravdepodobnejšou verziou motívu je investigatívna práca novinára. zovala svoju činnosť, musela sa na to pripravovať," dodal Gašpar, ktorý potvrdil, že polícia na mieste našla dôkazy, ktoré naznačujú, že išlo o úkladnú vraždu.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár poznamenal, že k vražde došlo pravdepodobne ešte vo štvrtok (22.2.) večer, a preto bude páchateľov ťažšie vypátrať. Pomôcť by však mohlo zistenie, na akom prípade Kuciak pracoval a o čom plánoval písať. "Tam by mohli byť informácie, kto mohol mať záujem na tom, čo sa stalo," povedal šéf prokurátorov.

 

Vražda vo Veľkej Mači.
Vražda vo Veľkej Mači.Foto: TASR

 

Do domu sa údajne nikto násilím nevlámal, páchateľa zrejme dovnútra pustili. Prezident policajného zboru uviedol, že na mieste zbraň doposiaľ policajti nenašli.  

Políciu zalarmovala rodina mladej ženy, keďže sa s ňou niekoľko dní nevedeli spojiť. Martina naposledy volala so svojou matkou vo štvrtok. V nedeľu, dve hodiny pred polnocou, policajti za asistencie hasičov otvorili dom. Zastreleného Jána našli údajne v pivnici a jeho snúbenicu v spálni.

Mladý pár plánoval spoločnú budúcnosť a mali sa brať. „Plánovali, že 5. mája bude svadba, že aj detský izbu pripravili, neviem čo sa stalo, ale strašne mi je ľúto,“ povedala susedka zavraždeného páru.

V obci, ale aj na  ulici, kde sa tragédia stala, je niekoľko priemyselných kamier. Tie by mohli pomôcť pri dolapení vraha. Ak máte akékoľvek informácie, ktoré by pomohli  objasniť   vraždu novinára a jeho snúbenice, volajte 158.   

Policajná ochrana pre novinárov

 

Tibor Gašpar potvrdil, že po úkladnej vražde vo Veľkej Mači komunikoval so šéfredaktorom portálu aktuality.sk o tom, že istí novinári dostanú policajnú ochranu.   

 

V rodinnom dome našli telo muža a ženy.
V rodinnom dome našli telo muža a ženy.Foto: TV Markíza

 

Ringier Axel Springer vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám

 

Spoločnosti Ringier Axel Springer Slovakia, Ringier Axel Springer Media, Ringier a Axel Springer SE sú šokované a zhrozené správou, že Ján Kuciak a jeho partnerka sa pravdepodobne stali obeťami krutej popravy. Rodine a blízkym vyjadrujú v mene všetkých kolegov úprimnú sústrasť.

"Napriek tomu, že celkové pozadie ešte nie je úplne objasnené, existuje dôvod domnievať sa, že tento zločin súvisí so súčasnou investigatívou nášho kolegu. Ján Kuciak pracoval pre Ringier Axel Springer Slovakia tri roky. Smútime s jeho rodinou, priateľmi a kolegami," uvádza sa vo vyhlásení spoločností.

Sľubujú, že budú robiť všetko, "čo je v našich silách, aby sme podporili orgány činné v trestnom konaní pri identifikácii páchateľov". "V prípade, že tento zločin bol pokusom odradiť nezávislého vydavateľa, akým je Ringier Axel Springer, od odhalenia porušení zákona, použijeme to ako príležitosť na ešte väčšie posilnenie našej novinárskej zodpovednosti," vyhlasujú spoločnosti.